Hakkasin ükspäev mõtlema, et kas suhkur on sool. Olen selle peale varemgi mõelnud ja nüüd, kui olime Stellaga rimis tuli see küsimus mind jälle piinama. ( P.S. Aitähh Stella, et mind enda blogis mainisid.) Niisiis võtsin lahti armastatud google'i ja hakkasin otsima. Mis ma siis leidsin.
Algatuseks:
Tavaline lauasuhkur ehk sahharoos on disahhariid ehk liitsuhkur, mis koosneb kahest lihtsuhkrust ehk monoosist – fruktoosist ja glükoosist. Tavalist suhkrut toodetakse kas suhkruroost või suhkrupeedist, kusjuures mõlemal juhul on nii suhkru keemiline koostis kui magusus ühesugune.
Kas siin oli öeldud, et suhkur on sool? Ei olnud. Kas liitsuhkur on mingit sorti soola alaliik? Kõlab küll jah imelikult, et Kas suhkur on sool, aga kui nüüd keemiliselt mõelda, siis kõik ained on ju kas siis happed või alused või soolad jne. Ehk siis suhkur peab ka ju midagi sellist olema. Mis ma siis veel leidsin.
Teiseks :
Sahharoos ehk suhkur on glükoosist ja fruktoosist koosnev disahhariid keemilise valemiga C12H22O11.
Sahharoosi toodetakse peamiselt suhkruroost ja suhkrupeedist.
Pmst sama tekst. Aga siin oli keemiline valem! C12H22O11
Kas selline valem on soola valem? Stella, siinkohal vajan su abi!
Niipalju nagu ma praegu oma tekstist välja loen on suhkur disahhariid ja mul pole õrna aimugi, kas sellel on midagi soolaga pistmist.
Aga no ok. Aitab küll sellisest teaduslik-keemiliset jutust.
Tsäü
<3
Kas suhkur on sool?
No comments:
Post a Comment